allonfour szájsebészetünkön

allonfour szájsebészetünkön

Az “All-on-4” típusú implantáció alkalmazhatósága, előnyei:

Az „All-on-4” technika egy népszerű fogpótlási módszer, amelyet különböző típusú foghiányok esetén alkalmaznak. Ez a technika különösen hasznos a következő helyzetekben:

  1. Teljes fogatlanság: Az „All-on-4” technika kifejezetten azok számára ideális, akiknek a felső vagy alsó állcsontban teljes fogatlanságuk van. Ebben az esetben négy implantátum kerül beültetésre az állcsontba, amelyre egy teljes ívnyi rögzített fogsor kerül.
  2. Súlyosan károsodott fogak: Ha valakinek a fogai annyira károsodtak (például súlyos szuvasodás, parodontális betegség vagy trauma miatt), hogy azok nem menthetők meg, az „All-on-4” technika kiváló megoldást nyújthat a teljes fogsor helyreállítására.
  3. Részleges foghiány: Bár az „All-on-4” technikát általában teljes fogatlanság esetén alkalmazzák, bizonyos esetekben részleges foghiány esetén is használható, ha a megmaradt fogak nem alkalmasak megtartásra, és teljes ívnyi pótlás szükséges.
  4. Fogprotézisek helyettesítése: Azok a páciensek, akik hagyományos kivehető fogprotéziseket használnak, és stabilabb, fix megoldásra vágynak, szintén profitálhatnak az „All-on-4” technikából.

Mely esetekben nem megvalósítható a teljes száj rehabilitáció “All-on-4” típusú fogpótlással?

Nem mindenki alkalmas erre a típusú fogpótlásra. Az alábbiakban felsorolom azokat a körülményeket és állapotokat, amelyek esetén nem javasolt az „All-on-4” típusú fogpótlás:

  1. Nem megfelelő csontmennyiség: Az implantátumok beültetéséhez elegendő csontmennyiség szükséges az állcsontban. Ha a páciens csontja túl vékony vagy nem elég sűrű, akkor előfordulhat, hogy előzetes csontpótlásra van szükség, mielőtt az implantátumok beültethetők lennének.
  2. Súlyos csontritkulás (osteoporosis): Az osteoporosis miatt a csontok gyengébbek és törékenyebbek lehetnek, ami megnehezíti az implantátumok sikeres beültetését és integrációját.
  3. Krónikus betegségek: Bizonyos krónikus betegségek, mint például a cukorbetegség (különösen, ha nem megfelelően kontrollált), autoimmun betegségek vagy immunszuppresszív állapotok negatívan befolyásolhatják a sebgyógyulást és az implantátumok sikeres beépülését.
  4. Dohányzás: A dohányzás jelentősen növeli az implantátumok körüli fertőzés kockázatát, és hátrányosan befolyásolja a gyógyulási folyamatot. Sok fogorvos javasolja a dohányzás abbahagyását az implantációs műtét előtt és után.
  5. Súlyos parodontális betegségek: Az aktív fogágybetegségek (parodontitis) jelenléte akadályozhatja az implantátumok sikeres beültetését, ezért először a parodontális problémákat kell kezelni.
  6. Gyógyszerek: Bizonyos gyógyszerek, például a biszfoszfonátok, amelyek csontritkulás kezelésére szolgálnak, vagy immunszuppresszív gyógyszerek szedése negatívan befolyásolhatják az implantátumok sikeres beépülését.
  7. Pszichológiai tényezők: Azok a páciensek, akik nem képesek vagy nem hajlandók követni a fogorvos utasításait az utógondozás során, vagy akik súlyos pszichológiai problémákkal küzdenek, szintén nem ideális jelöltek az „All-on-4” típusú fogpótlásra.

Ezek az állapotok azonban nem feltétlenül zárják ki teljesen az implantáció lehetőségét, de további orvosi és fogorvosi konzultációt igényelnek. A megfelelő kezelési terv kialakítása érdekében fontos, hogy a páciens alaposan megbeszélje fogorvosával az összes egészségügyi problémáját és kockázati tényezőt.

Az „All-on-4” technika számos előnnyel jár, beleértve a rövidebb kezelési időt, a kisebb számú implantátum szükségességét és a gyorsabb helyreállítást a hagyományos fogászati implantátumokhoz képest. Azonban minden eset egyedi, ezért a legjobb megoldás érdekében mindig érdemes konzultálni egy szakértő fogorvossal vagy implantológussal.

Online időpont foglaláshoz kattintson IDE!